Dobór diety dla seniora nie jest prosty. Szczególnie, że sami zainteresowani nie ułatwiają pracy swoim opiekunom, wymuszając na nich swoje ulubione, tłuste lub słodkie, potrawy. Rodzina nie zawsze jest w stanie się postawić i zaproponować zdrowe, pełnowartościowe posiłki. W jaki sposób należy postąpić? Jak znaleźć złoty środek? Czy bez przygotowania medycznego lub dietetycznego można przygotować seniorom dobre i pełnowartościowe posiłki?
Dieta dla seniora powinna zaspokajać jego indywidualne potrzeby. Zdrowa dieta pozwala nie tylko podreperować zdrowie, ale przede wszystkim samopoczucie. To właśnie dzięki posiłkom seniorzy mogą być radośniejsi, pewniejsi siebie. Dlatego też osoby starsze powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie. Ważne jest urozmaicenie, zdrowe, nieprzetworzone produkty, duża ilość płynów. Przetwory mleczne z odtłuszczonego mleka, pełnoziarniste pieczywo, ryby, kasze. Ponadto zawsze powinny znaleźć się 3 porcje warzyw i dwie porcje owoców. Proces trawienia jest dużo wolniejszy, dlatego też trzeba zadbać o odpowiednie urozmaicenie posiłków. Wskazane jest gotowanie, duszenie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Jakie produkty warto kupować seniorom? Na pewno ryby morskie, chude mięso i wędliny, tłuszcze roślinne i orzechy. Z witamin, należy pamiętać o A, E i C (antyoksydanty), witaminie D, witamin z grupy B-B1, B2, B6, B12. Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Stosowanie się do tych wskazówek sprawi, że seniorzy będą w pełni sił witalnych, z dobrym samopoczuciem. W opracowaniu diety może brać udział lekarz, pomocna może być również pielęgniarka.